Émpátia teszt
Derítsd ki mennyire vagy empatikus?

Minél többet foglalkozol a témával, annál biztosabb, hogy tudatosabbá és empatikusabbá válsz! Hogy pontosabb legyen az eredményed és még mélyebb önismeretre tegyél szert – menj végig a kérdéseken 2-3 téged jól ismerő baráttal/családtaggal/munkatárssal is.

Időtartam: 5-10 perc

Please enter your email:

1. Gyakran alkalmazok önreflexiót: felismerem és értelmezem a saját érzéseimet.

 
 
 

2. Arra törekszem, hogy a barátaimmal, munkatársaimmal való beszélgetések, ne legyenek felszínes, üres társalgások.

 
 
 

3. A partneremet/közeli barátomat jól megértem. Figyelek az érzéseire és egy fontos téma kapcsán látom az ő nézőpontját is. Bele tudom magamat képzelni az ő helyzetébe, és ennek megfelelően reagálok.

 
 
 

4. Egy komoly beszélgetés közben teljesen rá tudok hangolódni a másik félre: Látom, érzem, és tudom, hogy miről beszél.

 
 
 

5. A hozzám közel állókhoz, vagy a partneremhez mélyen, lélekben is tudok kapcsolódni.

 
 
 

6. Az emberek általában empatikusnak tartanak.

 
 
 

7. Általában át tudom érezni mások félelmét, aggódását akkor is, ha nekem az adott dolog nem okoz szorongást.

 
 
 

8. Elfogadom embertársaimat olyannak, amilyenek, ezért mindenkivel tisztelettel bánok, megértem cselekedeteiket és gondolataikat.

 
 
 

9. Akkor is megértem a másik szemszögét és érzéseit, ha érzelmileg nem tudok kapcsolódni hozzá.

 
 
 

10. Általában nem csak értem, de át is tudom érezni a másik érzéseit.

 
 
 

11. Könnyen rá tudok érezni arra, hogy mit vár el tőlem a másik (munkatárs, főnök, társ). Ilyenkor az érintett úgy érzi, hogy törődök vele, és célirányosan teszek annak érdekében, hogy segítsek rajta.

 
 
 

12. Ha barátokkal, kollégákkal találkozom, elteszem a telefonom, nem babrálok az iratokkal. Ilyenkor osztatlan figyelemmel fordulok hozzájuk, így könnyebben rájuk tudok hangolódni.

 
 
 

13. Ha bizonytalan vagyok, nem találgatok, hanem megkérdezem, hogy mire gondolt a másik, vagy, hogy mire van szüksége.

 
 
 

14. Gyakran kimutatom a másiknak, hogy fontos. Ilyenkor elmondom, hogy mennyire hálás vagyok azért, hogy az életem része, vagy, hogy mennyire büszke vagyok az erősségeire és eredményeire.

 
 
 

15. Tudom, hogy az együttérzés nem egyenlő a sajnálkozással. A szánalom és sajnálkozás negatív energia: ebben az állapotban a lehetséges megoldásokat is sokkal nehezebben találunk a másik számára.

 
 
 

16. Könnyen olvasok a sorok között. Tudom, hogy amit mások mondanak, az csak töredék része a valódi üzenetnek, ezért figyelek a másik testbeszédére, hanglejtésére, a kimondott szavak mögött húzódó érzésekre, üzenetekre, és igyekszem megérteni a teljes képet.

 
 
 

17. El tudom választani a saját érzéseimet mások érzelmeitől! (Előfordul, hogy a bennem kialakuló érzület nem a sajátom, hanem éppen a másikban lévő emóciókat tükrözöm.)

 
 
 

18. Észreveszem, ha egy hozzám közelálló személynek problémája van, bántja valami, vagy nincs jó kedve.

 
 
 

19. Mivel mások nézőpontját is figyelembe veszem, így nem kritizálok gondolkodás nélkül. Nem mondom ki finomítás nélkül a véleményemet, hiszen tudom, hogy az illetőnek az fájdalmas vagy sértő lenne.

 
 
 

20. Társaságban figyelek arra, hogy ne csak én beszéljek. Mindig végighallgatom a többieket is: nem vágok közbe, és érdeklődést mutatok mások véleménye, történetei iránt.

 
 
 

21. Könnyen kapcsolódok más emberek körülményeihez. Tudom, hogy egy bizonyos esemény velem is megtörténhet. Emiatt megértem és átérzem a másik ember szorongását.

 
 
 

22. Türelmes vagyok másokkal: értem és értékelem mások szükségleteit.

 
 
 

23. Kerülöm az agresszív vagy akár erőszakos problémamegoldási stílusokat, mivel tudom, hogy az ilyen lobbanékony megnyilvánulás kellemetlen érzést okoz másoknak.

 
 
 

24. Szeretek gondoskodni és másoknak adni. Ha tudok, segítek a hátrányos helyzetűeknek, vagy azoknak, akik mások gyógyítására szorulnak. A célom, hogy ők is jobban érezzék magukat.

 
 
 

25. Alapvetően kíváncsi természet vagyok: mindenki és minden érdekel. Ösztönösen arra törekszem, hogy kérdéseket tegyek fel, vagy kutatásokat végezzek az emberek és dolgok mélyebb megértése érdekében.

 
 
 

26. Szeretem a természetet és az állatokat.

 
 
 

27. Könnyen megmondom/megérzem, ha valaki nem mond igazat.

 
 
 

28. Jó hallgatóság vagyok.

 
 
 

29. Elfogadom, hogy mások másképp látják a világot, és megértem az ő nézőpontjukat is.

 
 
 

30. Az információt általában képes vagyok tényszerűen, objektívan, a helyzetnek megfelelően közölni a környezetemmel.

 
 
 

3 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com